Cijela Hrvatska tamnocrvena na karti ECDC-a

Cijela Hrvatska tamnocrvena na karti ECDC-a

Ilustracija: ECDC

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu tjednu kartu učestalosti zaraze koronavirusom prema kojoj je čitava Hrvatska u tamnocrvenom, kao i veliki dijelovi istočne Europe.

Prošloga je tjedna tamnocrvenom bojom ECDC označio Grad Zagreb i Panonsku Hrvatsku, dok su Jadranska Hrvatska i Sjeverna Hrvatska bile u crvenom. 

ECDC procjenjuje rizik od COVID-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2). NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800.000 stanovnika, a najviše tri miliona. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Za razliku od ljetnih mjeseci kada je epidemiološka situacija bila najgora na zapadu EU-a, sada su regije na istoku EU-a uglavnom označene crvenom ili tamnocrvenom bojom. Sve bugarske, rumunjske i slovenske regije su u tamnocrvenom, kao i veći dio Slovačke te manji dio Grčke. Cijela Mađarska i Njemačka su u crvenom, dok je susjedna Austrija dijelom crvena, a dijelom tamnocrvena.

Epidemiološka je situacija bolja u Češkoj, čije su dvije regije u narančastom, a ostatak u crvenom. Slična je epidemiološka situacija i u Poljskoj, dok su sve baltičke zemlje potpuno tamnocrvene. Od skandinavskih je zemalja najbolja epidemiološka situacija u potpuno narančastoj Švedskoj, dok je Finska cijela u crvenom. 

Zemlje Beneluksa, kao i Irska, su u crvenom ili tamnocrvenom, dok je cijela Francuska narančasta. Najbolja je epidemiološka situacija u Italiji i Španjolskoj, koje su zeleno-narančaste, dok je susjedni Portugal u narančastom. 

ECDC objavljuje novu kartu sa stanjem pandemije i zemljama EU-a svakog četvrtka. Crvena boja znači da broj aktivnih slučajeva u posljednja dva tjedna između 75-200, a udio pozitivnih testova na covid-19 je 4 posto ili više te da je ukupni broj slučajeva u 14 dana manji od 200, ali veći od 500. Tamnocrveni su oni koji u 14 dana ukupno imaju 500 ili više aktivnih slučajeva. Brojke se prate u odnosu na 100.000 stanovnika.

Komentari