Priča o teretno putničkom parobrodu Euterpe

Priča o teretno putničkom parobrodu Euterpe

Foto ilustracija: Danijel Frka

Danijel Frka i ove nas srijede vodi u daleku prošlost, točnije na sam kraj Prvog svjetskog rata kad se kraj zapadne obale otoka Paga dogodila jedna od najvećih pomorskih katastrofa u kojoj je poginulo više od 450 ljudi.

Potonuo je, pogođen torpedom talijanske podmornice, parobrod Euterpe na kojem se nalazilo oko tisuću putnika.

Izgrađen 1886. u Sunderlandu za potrebe austrijskog Lloyda bio je teretno - putnički brod, dugačak 97 metara s dvije tisuće tona nosivosti, a postizao je brzinu od 13 čvorova.

Nakon što je godinama povezivao Jadran s Levantom, 1915. je rekviriran za vojne potrebe Austrougarske te je 1918. plovio na liniji Rijeka - Boka kotorska prevozeći vojnike i teret.

Kobni susret s podmornicom dogodio se 11. kolovoza predvečer u visini mjesta Jakišnica. Prvi torpedo nije eksplodirao ali je zato drugi napravio veliku rupu u trupu broda koji je potonuo u samo nekoliko minuta noseći sa sobom u dubine mora stotine života.

Danas leži na dubini od 70 do 79 metara. Drveni dijelovi odavno su istrunuli, a tragove ljudskih ostataka skriva debeli mulj kojim je prekriven i koji ih štiti od nesavjesnih ronilaca.

Poslušajte kako je ovu priču ispričao Danijel Frka u emisiji Valovi na valovima:

Danijel Frka: Euterpe, pripremio Albert Petrović

Komentari